Adakah madu membeku itu palsu?

By Azree Hanifiah on June 21, 2020
Sebenarnya madu bukanlah membeku tetapi terjadi penghabluran madu (honey crystallization) atau pembutiran. Penghabluran adalah satu proses semulajadi madu bertukar dari cecair menjadi separa pepejal. Penghabluran madu kadang kala menimbulkan salah faham masyarakat yang jarang berinteraksi dengan madu yang diambil dari alam semulajadi. Banyak yang beranggapan bahawa madu yang terhablur adalah madu yang telah dicemari bahan […]

Sebenarnya madu bukanlah membeku tetapi terjadi penghabluran madu (honey crystallization) atau pembutiran.

Penghabluran adalah satu proses semulajadi madu bertukar dari cecair menjadi separa pepejal. Penghabluran madu kadang kala menimbulkan salah faham masyarakat yang jarang berinteraksi dengan madu yang diambil dari alam semulajadi.

Banyak yang beranggapan bahawa madu yang terhablur adalah madu yang telah dicemari bahan kimia atau produk yang tidak asli.

Padahal antara teknik peniaga madu tiruan mencegah terjadinya madu menghablur adalah dengan mencampurkan bahan sintetik interfering agents, Corn syrup, atau high-fructose corn syrup.

Secara tidak langsung, keaslian madu sudah tidak dapat dipertahankan lagi.

Jadi kita harus lebih takut kalau madu itu tidak terhablur, takut madu tiruan.

Proses penghabluran berlaku secara semula jadi dan spontan. Kebanyakan madu mentah atau tanpa pemanasan mempunyai kecenderungan semula jadi untuk menghablur dari masa ke masa.

Penghabluran tidak menjejaskan madu kecuali berubah warna dan tekstur. Madu terhablur tidak rosak dan mengekalkan rasa dan kualiti ciri-ciri madu cair.

Sesetengah pengamal madu di Negara Eropah lebih menyukai madu menghablur kerana mudah disapu pada roti atau roti bakar tanpa meleleh, rasanya lebih enak dan creamy!

Harus diingat bahawa penghabluran madu tiada kaitan dengan kualiti madu tersebut, tetapi ia adalah sifat madu tulen dan semula jadi.

Alasan akademik mengapa madu menghablur disebabkan madu adalah larutan gula semula jadi yang pekat. Ia mengandung lebih dari 70% gula dan kurang daripada 20% air.

Ia adalah proses semula jadi bagi madu untuk menghablur kerana ia adalah gula lebih-tepu. Dua gula ringkas utama dalam madu adalah fruktosa (gula buah-buahan) dan glukosa (gula anggur).

Kandungan fruktosa dan glukosa dalam madu berbeza dari satu jenis ke satu jenis madu yang lain.

Article written by Azree Hanifiah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts

crossmenuarrow-down